Notiser


2011-05-30
Tjejfiskets dag 15 juni 2011
Tjejfiskets dag är en nationell angelägenhet och genomförs runtom i Sverige. I Jungfrun erbjuder vi gratis fiske för tjejer i alla åldrar. Endast flugfiske. Kastinstruktörer finns på plats och hjälper till. Korvgrillning. Tiden är kl 18-22.

Vill du ta hem fisken betalar du per kilo.

Välkomna!2011-04-21
Snack vid Jungfrun
Nytt för 2011 är att det den första torsdagskvällen i månaden kommer att finnas representanter för jungfrukommittén vid Jungfrun. Det finns då tillfälle att diskutera verksamheten vid sjön, önskemål om framtiden, synpunkter på fiskisättningar m.m. m.m. Välkomna!

Med tiden kommer det skapas en kontaktsida här. Innan den publicerats hittar ni kontaktuppgifterna till jungfrukommittén här:

Lars-Göran, tfn 0730-85 78 36
Carlos, tfn 070-142 50 48
Peter, tfn 070-533 81 87

Johan, tfn 070-590 75 70

E-post: jungfrun@bigsalmon.se2011-03-08
Aktiviteter våren 2011!

Lördag 9 april: Sportfiskeloppis
Inte bara flugfiske! Alla sportfiskeredskap är välkomna.
Passa på att sälja dina gamla fiskegrejer till någon som har användning för dem. Och passa samtidigt på att tjäna en slant att köpa nya fiskegrejer för.
Eller passa på att köpa billiga drag. Du sätter ju ändå bara fast dem i bottnen...
För att boka bord ringer du Lars-Göran Dahlin på tfn 0730-85 78 36 senast 6 april.
Föreningslokalen, Malmgatan 2, kl 10-14.

Tisdag 26 april: tjejfiske vid Jungfrun
Den här kvällen fiskar tjejer i alla åldrar gratis i Jungfrun. Endast flugfiske. Kastinstruktörer finns på plats och hjälper till. Korvgrillning. Tiden är kl 18-22.

Söndag 29 maj: Familjedag vid Jungfrun
Tag med familjen och prova på flugfiske. Kastinstruktörer finns på plats. Gratis fiske för alla under dagen. Vill ni ta med er fisk hem betalar ni per kilo. Kaffe, dricka, korv mm finns till försäljning.
Tiden är 10-16.

Välkomna!2010-12-14
Nu är spöbygget igång!
Och det finns plats för fler. Vi håller till i Studiefrämjandets lokaler på Stensättersgatan 41 i Katrineholm och bygger varje söndag med start kl 11.00. Vi har lokalen hela dagen så vi kör så länge vi orkar.
Intresserad? Ring Lars-Göran Dahlin på tfn 0730-857836.2010-10-07
Spöbyggnadskurs med start 27 oktober.
Vill du bygga ett eget spö i vinter? I splitcane eller kolfiber? Häng då på Katrineholms Sportfiskares och Studiefrämjandets spöbyggnadskurs som startar med ett informationsmöte 27 oktober i Katrineholms sportfiskares klubblokal på Malmgatan 2.

Du som vill bygga ett splitcanespö får lära dig allt från grunden, där vi börjar med en hel bambustock. Du som väljer att bygga i kolfiber köper en färdig spöklinga och monterar de detaljer du väljer för att få spöet så anpassat efter dina behov som möjligt.

Om du är intresserad kan du höra av dig till kursledaren
Lars-Göran Dahlin på tfn 0157-505 71, 0730-85 78 36
eller e-post: lars-goran.dahlin@one.se.2010-10-05
Köp fiskekort till Jungfrun när du själv vill!
Nu behöver du inte längre anpassa dig efter kortförsäljarnas öppettider. Från och med nu kan du köpa fiskekortet på Internet. Det är iFiske som tillhandahåller tjänsten och det är förstås öppet dygnet runt.
Alla fiskekort är digitala och levereras direkt till din mobiltelefon som ett vanligt SMS. För fiskekort som köps via hemsidan kommer även ett fiskekort via e-post som går att skriva ut om så önskas.
Du köper ditt fiskekort på iFiske.2009-05-15
Ikväll var grovfisken igång! Jagade mört och små dagsländor. En och annan Danica syntes till. Fisken tog den torra mycket lugnt men 0,16 höll inte - kände ingen fisk, tafsen av redan innan mothugg.
- Lars-Göran Dahlin
 

2009-05-14
Lördag 6 juni träffas vi vid Jungfrun, en mil norr om Katrineholm. Jungfrun får sitt vatten från Bieåsens källor. En gång i tiden ansågs vattnet hälsobringande, och Bie var en kurort.

Under dagen finns det möjlighet att testa Imagos produkter - vadare, jackor, spön, rullar, linor m.m. Allt designat av Imago för att verkligen fungera i alla lägen. Du kommer också ha möjlighet att köpa produkterna på plats.

Förhoppningsvis blir det kastuppvisning och även kastklinik, där du har möjlighet att slipa din egen kastteknik tillsamman med Imagos kastexpert.

Självklart ska vi fiska också! Katrineholms Sportfiskare bjuder på fisket den här dagen, men vill du ta upp fisken du eventuellt får, får du betala ett kilopris.

Klubben ser också till att det finns kaffe, korv, läsk m.m. att köpa vid Jungfrun. Dessutom kommer klubbens lilla men välsorterade flugbindarbutik flytta ut till Jungfrun. Läge för materialinköp alltså!

Då en del kanske har en bit att åka sparkar vi igång evenemanget kl. 10.00.

Har du frågor eller funderingar? Slå gärna en signal till Johan Nygren på 070-590 75 70.

Välkomna!
Jungfrukommittén och Imago Flyfishing
www.imagoflyfishing.com2008-05-17
Här kommer inom kort en rapport från premiärfisket.


Tvåkilos regnbåge lurad att ta en röd mygglarv...

2007-10-27
Årets sista tur?

Körde järnet med högtryckstvätten på uppfarten för att hinna ut till sjön på eftermiddagen.

Färdig vid tretiden, ombyte, kaffekokning, packning och så i väg!

Väl framme infinner sig friden! Den spegelblanka ytans tystnad störs endast av några försiktiga vak. Är det fjädermygg? Eller årets sista nattsländor?Börjar med en kläckande nattslända - inget resultat!

Fortsätter med en halvdränkt fjädermygga - inget resultat

Jamen va f*n - på med en svart WB - inget resultat (!?)

Efter en kopp kaffe faller valet på en nybunden skönhet där imitationsbindningen nått sitt kulmen: en svartrosa zonker med gummiben både framåt, bakåt och åt sidorna.Och visst, det var precis de som kläckte! Ganska snart rycker det i snöret och en (ganska) fin regnbåge får bita i gräset. Bonk, bonk och för första gången på två, tre år slår jag bryskt ihjäl en fisk från sjön!Skymningen kommer smygande bakom min rygg. Hastigt vänder jag mig om, men den smyger obekymrat närmare. Flexlighten kommer till användning då knuten ska knytas om.

Ett vak en meter utanför strandkanten och flugan landar där den ska. Stripp, stripp och smack - dagens andra regnbåge hugger på den svartrosa kreationen. Snabb drillning och sedan retur av en (ganska) fin regnbåge.

Nu har skymningen passerat och dragit en skugga över mitt ansikte. Famlande efter ljuset i mitt liv finner jag tryggheten i Volvons blinkande larmlampa.

Dagens tur var över...2007-05-28
FISKEFÖRBUD
M
åndag 11 juni t.o.m. torsdag 14
juni är Jungfrun uthyrd. Då gäller fiskeförbud för alla fiskare med års- eller dagkort.
Uthyrningen innebär extra pengar till klubben, vilket i slutänden ger mer och bättre fisk i sjön.2006-06-08
Fiskeförbud
Jungfrun är uthyrd flera dagar nästa vecka, v. 24, vilket gör att allt annat fiske är förbjudet
fr.o.m. tisdag 13 juni t.o.m. torsdag 15 juni. Var snäll och respektera detta. Välkomna igen 16 juni!2006-05-26
Regnbåge jagar småmört
och Lars-Göran var på plats med digitalkameran. För att se filmen, klicka
[HÄR](.MOV, 7,2 Mb)
.2006-03-28
Gäddfisket fortsätter 2006
Måndagarna blir även denna säsong gäddfiskedagar. Även om vi dragit upp otroliga mängder gädda under de senaste åren, finns det en del kvar. Det är de som ska upp 2006...
Nytt för 2006 är att alla måndagar är gäddfiskedagar.

Om det finns behov kommer måndagarna även att utnyttjas som arbetsdagar.2005-05-22
Jungfrun uthyrd 2, 13 och 16 juni 2005.
Allt annat fiske är då förbjudet, gäller såväl årskort som dagkort. Intäkterna från uthyrningen gör att vi kan sätta i mer fisk och därmed höja kvaliteten på fisket. Har ni några frågor eller funderingar kring detta går det bra att skicka e-post till jungfrunsflugfiske@yahoo.se.2005-04-22
Totalt fiskeförbud i Jungfrun 25 t.o.m. 30 april!
Fiskeförbudet gäller alla. Avsikten är att sjön ska få "vila" innan dagkortspremiären 1 maj. Välkomna!2005-04-13

Hela webbplatsen är äntligen flyttad till nya servern!
Även gästboken är ny, vilket tyvärr innebär att alla gamla inlägg är borta. Är det något speciellt inlägg ni behöver har jag dem kvar någon månad.

Ny adress blir www.bigsalmon.se/jungfrun
Som ni ser är även reklamen borta, vilket åtminstone jag tycker är skönt. Sidan är nu betydligt enklare att administrera än vad den någonsin varit. Förhoppningsvis innebär det att den kommer uppdateras oftare. Men jag behöver hjälp från alla som fiskar i Jungfrun - skicka in bilder, betraktelser, flugmönster, berättelser till jungfrunsflugfiske@yahoo.se.
Gäddfiske 2005 i Jungfrun
Gäller endast dig som har årskort.
Vi kastar med drag, wobbler, spinnare och fluga. Metar med mört efter endast gädda,
använd intryckta hullingar på drag, spinnare och wobbler.

Den som får det sammanlagt största antalet gäddor under tävlingsdagarna vinner ett årskort till nästa år 2006.

Följande Måndagar från kl. 18.30:
Den 2/5, 9/5, 16/5, 30 /5, 13/6, 20/6, 4/7

Semestrar


Höstfisket

15/8, 22/8, 29/8, 5/9, 12/9

/ Lars-Göran2005-04-12
Premiär i Jungfrun
I söndags var det dags för premiärfiske för undertecknad. Flugspö, långkalsonger och varmt kaffe plockades fram, och kosan styrdes mot Bie.
Vädret lämnade en hel del att önska, och fiskarna var inte direkt på hugget. Ett gäng unga killar hade fiskat hela dagen och faktiskt fått skapligt med fisk, så visst gick det.
Och där - i sista kastet, då jag bestämt mig för att åka hem, sög en regnbåge tag i min husmask. Lång, blank och muskulös bjöd den på bra motstånd. Jag drog försiktigt upp den i strandkanten för att kunna ta några bilder. Fisken var i mycket fin kondition, och fick efter att ha agerat modell simma tillbaka ner i det kalla vattnet.
Ytterligare en regnbåge hann hugga på flugan innan det definitivt var dags för hemfärd. Den släppte dock innan kameran hann komma fram...


Om du har årskort får du fiska i Jungfrun så snart isen försvinner (dock inte före 1 mars). Den officiella premiären för dig som köper dagkort är som vanligt 1 maj.
Innan 1 maj returneras all fisk, och detta tillsammans med de isättningar som görs garanterar att det finns gott om fisk i sjön. I första hand regnbåge, men också öring och en och annan bäckröding.
// Johan Nygren2004-11-25
Medlemskap i Sportfiskarna
Klubben är inte längre med automatik ansluten till Sportfiskarna. Anslutning sker nu efter gamla systemet, vilket innebär att alla kommer att få en fråga från förbundet om man vill vara kvar.
Medlemsavgiften i Sportfiskarna 2005 är 250 kr.
Medlemsavgiften i Katrineholms Sportfiskare är 200 kr.

2004-07-12
Full fart i Jungfrun
Just nu är det full fart i Jungfrun! Det vakar överallt och fiskarna tar gärna en rätt presenterad torrfluga. Sjön är full med fisk - mest regnbåge, men också öring och bäckröding. På bilden visar Peter upp en fin kilofisk som tog på en gul polycelonpuppa.
Se landningen som AVI-film [HÄR] (6,7 Mb)2004-05-28
Ungdomsläger vid Jungfrun

Lägret är på fredagen den 4/6. Samling under kvällen,
tag med sovsäck, liggunderlag, varma kläder men framför allt ett bra humör. Tag även med varm dryck också. Korv, hamburgare, bröd och dricka håller jag med, och grillbrasa hela natten så vi också kan grilla en fisk om vi fångar någon.
Frågor tel hem 0157-50571 arb 0150-74205
mvh Lars-Göran
2004-04-26
Gäddtävlingens andra säsong börjar!
3 maj kör vi igång gäddtävlingen anno 2004. Under måndagskvällarna finns det möjlighet att tävla om ett årskort för 2005. Reglerna är enkla: den som efter säsongen 2004 dragit sammanlagt flest gäddor under tävlingstiden vinner ett årskort för 2005. Det enda kravet för att få delta är att du är medlem i klubben och har årskort för 2004.
Tiden är alltid 18.30-20.30 och måndagarna är följande:
3/5, 10/5, 24/5, 7/6, 21/6, 28/6, 5/7. 2/8, 9/8, 23/8, 30/8 och 6/9. Det kan bli fler kvällar. Dessa utannonseras då här samt på anslagstavlan vid Jungfrun.
Tävlingsledare är Lars-Göran Dahlin.
// Johan Nygren
2003-11-23
Gäddtävlingen avgjord
Årskortet för år 2004 går till Jens Pettersson, som med sina 18 gäddor vann tävlingen. På andra plats kom Johan Pettersson med 11 stycken, och Fredrik Andeteg knep med 8 fångade gäddor tredjeplatsen.
B-O Andersson tog tävlingens största gädda med en fisk på 2,8 kg.
Utom tävlan har dessutom Mattias Clasén tagit 32 gäddor, Jens 22 och Johan 25.
Årets största gädda var den som slukade Johans tacklade mört. Den vägde 11,0 kg och är den hittills största gäddan från Jungfrun.

MVH
Lars-Göran Dahlin

2003-10-19 En höstrapport
Höstdagen var fantastiskt fin, kall men fin. Solen värmde från en klarblå himmel, och när klockan närmade sig fyra bestämde jag mig för att ta en sväng till Jungfrun.
Redan från bilen såg jag att sjön var istäckt. Väl nere vid vattnet kunde jag konstatera att det i alla fall var fiskbart. Jag började på långvallen med en liten zonker på tafsen. Redan i tredje kastet högg en pigg liten öring. Kanske vägde den 6 hg. Kul att få något annat än regnbåge! Solen stod lågt och var besvärande, varför jag förflyttade mig till västra kortvallen. Efter några resultatlösa flugbyten knöt jag på ”fuskflugan” – en fluogrön zonker med conehead. Jag ville fiska precis över bottenvegetationen och lät flugan sjunka rejält. Ett trettiocentimeters drag, vänta, ett trettiocentimeters drag, vänta. Flugan arbetar fint nere vid bottnen, och när jag fiskat in halva kastet sticker linan iväg åt höger och jag lyfter spöet i ett bestämt motryck. Regnbågen som några minuter senare simmar tillbaka ner mot det kalla djupet är blank, slank och helt perfekt.
Så snart solen försvunnit bakom skogen blir det iskallt. Det rasslar misstänkt när jag kastar, och visst, spöringarna och linan är istäckta. Jag kämpar på en timme till, men när isen gör att det inte går att kasta längre bryter jag upp och åker hem. En till regnbåge har det blivit, och en som klev av efter några sekunder. Jungfrun är verkligen tillbaka som ett put & take-vatten att räkna med.
Då helljuset visar vägen uppför backen visar termometern i bilen -2º. Var detta säsongens sista jungfrufiske…?
// Johan Nygren2003-08-29
En sommarrapport.

Fisk sattes senast i början av juli och den har vakat hela sommaren fast det har varit varmt. Även mitt på dagarna när solen lyste som mest så vakade det fisk.
Flicksländor har kläckt i två månader, fram till mitten av augusti i mängder som på den gamla tiden, det är minst sex år sedan. Övriga kläckningar har också ökat - fjädermygg, dag- och nattsländor, senast lördag kväll den 23/8 kläckte små dagsländor krokstorlek 18-20, vattentemp 19 grader.
Höstfisket ser mycket lovande ut just nu med med "gammal" fisk som vakar bra, bäckröding på kilot fångad och återsatt, så vi får ta en dag till att rensa bäcken och hoppas på lek i höst.
Minst 150 stycken gäddor har fått plikta med livet hittills under året. Nästa måndag kväll med gäddfiske blir 8 september.
 
mvh Lars-Göran Dahlin

2003-08-18 Redan förra måndagen, 11 augusti, fortsatte gäddtävlingen i Jungfrun. Vi räknar med att hålla på hela säsongen, så vik måndagskvällarna, vässa krokarna och ta med gäddspöet ut till Jungfrun. Välkomna!
// JN2003-06-10
Ett snabbt beslut kl. 21.00, inspirerat av Vildmark på TV, gjorde att jag 21.30 stod på kortvallen och gjorde kvällens första kast. Det blåste lite, och fisken var i farten. De vakade lite överallt, både tre meter ut och mitt ute på sjön. De verkade ta något i, eller strax under, ytan. Jag provade lätta och tunga nymfer. Små och stora nymfer. Mörka och ljusa nymfer. Små och pyttesmå kläckare. Torrflugor. Ingenting fungerade. Tvärs över sjön stod fyra fiskare, men inte heller de verkade ha någon framgång.
Vinden mojnade och vaken avtog, och nu såg man alla insekter som kläckte. Tusentals ringar talade om att aktiviteten på och under ytan var stor. Det var mest fjädermygg, ljusa små nattsländor och stora mörka nattsländor som kläckte, men även en och annan dagslända vinglade förbi.
En av de andra fiskarna kom förbi, och han hade lyckats lura en kilosbåge att bita i flugan. Antagligen är det bara att prova sig fram, och förr eller senare hittar man rätt.
Ett desperat byte till en liten Woolly Bugger resulterade i en virvel efter flugan, men inget mer. Myggen var klart besvärande, så strax före halv elva plockade jag ihop och åkte hem.
// JN2003-05-22
Återigen lockade det fina vädret mig ut till Jungfrun. Det blåste ganska bra, så de sex fiskare som redan var där stod och fiskade i medvinden nere på västra kortvallen. Jag började på andra kortvallen, i motvinden. Visst är det lite motigt att kasta, men oftast är det bäst att fiska i lovart. Det varmare ytvattnet blåser in mot land precis som insekter och annat som fisken tycker är intressant. Och visst - redan i första kastet kände jag en stöt i flugan, och en virvel talade om att en regnbåge varit där. Tyvärr fastnade den inte, och någon mer kontakt blev det inte under kvällen.
Stundtals vakade fisken ordentligt, och dessutom inom kastavstånd. Men vad gör det när man uppenbarligen inte har rätt fluga på tafsen? En av de andra fiskarna lyckades faktiskt lura en regnbåge på torrfluga. Årets första? Han hade fiskat med en tung fluga då regnbågen vakade några gånger. Snabbt byte till första bästa torrfluga, och efter tre, fyra kast gick fisken upp och tog. Kul!
Vi kunde även konstatera att karpen vaknat till och gick och rumlade om mitt ute i sjön. Men det är inte bara karparna som står för de häftiga plasken. Vi såg också en eller två riktigt stora regnbågar, eller var det öring, som gick och betade i mörtstimmen. Liiite för långt ut för att nå med en vanlig utrustning...
// JN2003-05-19
Gäddtävlingens andra dag resulterade i 13 uppdragna gäddor i vikt mellan 7 hg och 1 kilo. Åtta fiskare försökte så gott de kunde lura upp gäddorna med både haspel och mete. En större gädda bet över ett drag, men fiskaren blev så förvånad när det högg att han glömde göra motryck...
Lars-Göran Dahlin, som håller i tävlingen, uppskattar att det dragits upp ca 70 gäddor sedan isen försvann. Förhoppningsvis är de flesta riktigt stora gäddorna borta, men det finns många mindre kvar att dra upp. Köp ett årskort och hjälp till!
// JN2003-05-18
Vädret var strålande, så vid 19-tiden åkte jag ut till Jungfrun. Det var glädjande att se så många gästande fiskare på plats. Tyvärr hade de inte haft någon större framgång, jag såg dem bara få en fisk under kvällen.
Regnbågen kom igång och vakade riktigt ordentligt, men var svåra att lura. En riktigt grov fisk gick och vakade ca 30 meter ut, och kasten räckte inte riktigt ända fram. Nästa gång kanske den kommer närmre...
Kvällen var i alla fall fantastisk med gott om vakande fisk i solnedgången. Att fisken inte behagade hugga får man ta som en utmaning till nästa gång.
// JN2003-05-12
Premiär för gäddfisketävlingen. Ett tiotal fiskare sugna på gädda hade slutit upp vid Jungfrun, utrustade med haspel-, flug- och metspön.Smågäddorna var på hugget och 12 stycken fick bita i gräset. Alla utom en kilosfisk var som gjutna i samma form - ca 7 hg.
Tävlingen fortsätter ända till oktober, så tag med valfritt spö och kom ut till Jungfrun. Mer information, bl.a. om dagar, får du [HÄR]2003-05-03
Nu är Jungfrun som bäst! Efter regnet kom regnbågen igång. Det vakade lite här och där, och de var verkligen på hugget. Jag fiskade mig runt sjön, och jag hade kontakt med fisk överallt. Efter tre timmars fiske hade jag fått två regnbågar, tappat två och bommat säkert 8-10 hugg. Jag skyller på ringrosten... [läs mer här]
Så kom igen och besök Jungfrun nu när den är som på den gamla goda tiden. Vi har gjort en isättning, och snart är det dags för nästa. 2003 kommer bli ett bra år vid Jungfrun!